fbpx

Borjádi valóság – boldog tehenek a farmon

Az elmúlt években felerősödtek a tejiparral kapcsolatos pletykák, mindenki tud legalább egy rémtörténetet a modern állattartó gazdaságokról, azokat gyorsan általánosítva az egész iparágra. Három olyan tévhitet szeretnénk eloszlatni, amelyek valóban nagyon rosszul hangzanak, de a valóságban, a mi farmunkon egész biztosan nem úgy történnek. Cikkünkben annak járunk utána, hogyan is néz ki egy tehén napja a Tobi tejüzem farmján, a Borjádi Zrt. tehenészeti telepén.

2020 októberére közel 500 tejtermelő szarvasmarha kap helyet a Tobi telepén. Ahhoz, hogy az állatoktól jó minőségű tejet fejhessünk, egészséges állományra van szükség, így az állatjóléti szempontok figyelembe vétele elengedhetetlen a farmunkon. A 10 éve épült, modern termelő istálló egy jól szellőző épület, kényelmes és tágas helyet biztosít az állataink számára. Hajnalban kezdődik a fejés, amikor a munkatársak a teheneket az istállóból a fejőházba terelik, ahol a higiéniai szabályok betartása mellett, az állatokra különösen nagy figyelmet fordítunk.

És most következzenek a tévhitekkel szembeállított tények!

A fejés jót tesz a tehénnek

Tévhit:
A fejéstől szenvednek a tehenek.

Valóság:
A tejtermelés a borjak világra jöttét követően indul el a tehenekben, ahogy az anyák esetében a gyermekek születésekor. Az anyatejhez hasonlóan a borjak is így jutnak hozzá az immunrendszer felépítéséhez szükséges ellenanyagokhoz, melyek nélkülözhetetlenek az egészséges élethez. Az első szoptatásokat követően a bocik egyedi ellátásban részesülnek, minden nap friss szalmán a saját kis kuckójukban, állatorvosi és borjúnevelői felügyelet alatt. Az elsődleges cél, hogy az állatok jól érezzék magukat, ezért mindig tökéletes hőmérsékletű tehéntejet és tápszert, illetve az életkornak megfelelő mennyiségű abraktakarmányt kapnak.

A tehenek, a bocik leválasztása után, a természetes szoptatáshoz hasonló időközönként az automata fejőgép segítségével adják le a megtermelt tejet, a fejőgép kialakításának köszönhetően kíméletes eljárással. Azt, hogy az állatok eközben jól érzik magukat, a legjobban az bizonyítja, hogy az időpont közeledtével már a fejésre várva gyülekeznek az istálló kijáratánál. Fejés előtt minden állat tőgyét átvizsgáljuk, ha felmerülne bármilyen egészségügyi probléma, a szükséges beavatkozást rövid időn belül elvégezhessük. A fejést követően a teheneket friss takarmány várja az istállóban, amit jókedvűen, orrukkal bele-bele túrva elfogyasztanak, hogy aztán a frissen beszalmázott pihenőhelyükön nyugovóra térhessenek a következő fejésig.

Az istállóban jól érzik magukat a tehenek

Tévhit:
Az istálló nem egészséges környezet.

Valóság:
A Borjádi Zrt. tehénistállója rendkívül tágas, levegője friss, amiről ventilátorok és automatikusan vezérelt párásítók gondoskodnak. Az épület magassága lehetővé teszi a megfelelő légcserét, az időjárástól függően nyitható vagy zárható oldalfüggönnyel. A tehenek szabadon mozoghatnak az istállóban, kedvük szerint választva pihenőboxot, ahová nagy gondossággal készítjük be a friss szalmát. A tehenek az állomány igényeire szabott receptúra alapján összeállított takarmányhoz a nap 24 órájában hozzáférnek. Komfortérzetükről is gondoskodunk, több helyen vakaródzó keféket is elhelyeztünk, amikhez a nyakukkal vagy hátukkal nagy élvezettel dörgölőznek. Az istálló tisztaságáról automata rendszer gondoskodik, ami eltávolítja a keletkező hígtrágyát. A trágyát tároljuk, hogy aztán a Zrt. növénytermesztés üzletága felhasználhassa tápanyagutánpótlásként.

A Tobi tej tehenei az istállóban azt csinálnak, amihez kedvük van: mozoghatnak, ehetnek, ihatnak, játszhatnak. Szinte cserélnénk velük!

Az egészséges tehenek nem kapnak antibiotikumot

Tévhit:
A teheneket tejhozamnövelés céljából antibiotikummal kezelik.

Valóság:
Az antibiotikumok a modern orvoslás kiváló eszközei a komoly megbetegedések kezelésére, mind a humán, mind az állatorvoslás terén. A gyógyszeres kezelés az állatok egészsége védelmében történik, csak és kizárólag akkor, ha az állományt felügyelő állatorvos indokoltnak látja a használatát. Ha antibiotikum használatára kerül sor, a tehenet elkülönítjük, így ebben az esetben nemhogy növekedne a termelt tej mennyisége, épp ellenkezőleg, a termelt tejet külön gyűjtjük, hogy az antibiotikummal kezelt állat teje ne keveredjen össze az emberi fogyasztásra termelt tejjel. A külön gyűjtött antibiotikumos tejet pedig az előírásoknak megfelelően megsemmisítjük. Jól látható, az antibiotikumos kezelés több hétre kiveszi az állatot a termelésből, így a gazdasági érdek sem az, hogy gyógyszeres kezelést kapjon, hanem, hogy minél tovább a termelésben tudjuk tartani. Az állatok egészsége azonban néha megkívánja az antibiotikumos kezelést, ez viszont közvetlen gazdasági haszonnal nem jár, ilyenkor kizárólag a tehén egészségét tartjuk szem előtt.

A Tobi tejfarmon odafigyelünk az állatokra, hiszen az ő egészségük és jólétük nélkül nem kerülhetnének a fogyasztók poharába a kiváló minőségű, nagy gondossággal készített Tobi termékek.

Kóstolja meg Ön is, nem fog csalódni!